Suomen Rauhanpuolustajien jäsenlehti

Julkaisija:
Suomen Rauhanpuolustajat ry
Hämeentie 48, 00500 Helsinki |
Puhelin: (09) 774 43 10
Fax: (09) 773 23 28 | Sähköposti: pulut(at)kaapeli.fi

Ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Vastaava toimittaja: Teemu Matinpuro Toimituskunta:
Timo Forss, Anu Harju, Leona Kotilainen sekä vaihtuvia avustajia
Ulkoasu ja taitto:
Essi Rajamäki

Tilattuna: 14 € | vuosi
2 Pääkirjoitus
Teemu Matinpuro
  Amnesty Gazassa: näyttöä sotarikoksista
Aura Lindeberg
3 Valon pilkahdus Länsi-Saharassa Anu Harju
4 Tapahtumia
5 Uutisia kolumni
Markku Kangaspuro
6 Ay-liike rauhantekijänä
Mirka Muukkonen
7–9 Turvallisuuspoliittinen selonteko
10–11 Ei Natolle!
12–14 Naton salainen sota Suomessa
15 Iran
16 Swazimaa – feodaaliyhteiskunta kuningas Mswati III:n terrorin kourissa
Mark Waller
17 Shell myrkyttää Nigeriassa Ari Sardar
18 Saatanallinen sopimus
Iida Simes
19 Palestiina
20–23 Ay-väen rauhanpäivät Jyväskylässä
24–25 Työpaikkojen rauhantoimikunta
26 Venäjän ay-liikkeen kolmas nuoruus
27 Pand
28–29 Kulttuuri
30 Viisi vuotta Haitin demokratian murskaamisesta Stig Lång
31 Lomake & toimintaa
32 Tulevia tapahtumia

Valon pilkahdus Länsi-Saharassa


YK:n uusi Länsi-Saharan lähettiläs Christopher Ross on puheessaan sunnuntaina 22. helmikuuta puolustanut länsisaharaisten sahrawien itsemääräämisoikeutta. Kannanotto saattaa vaikeuttaa neuvottelujen aloittamista Marokon kanssa, koska maa ei hyväksy itsemääräämisoikeuden toteutumista sahraweille konfliktin lopettamisen keinona.

Lähettiläs Christopher Rossin päätavoitteena on aloittaa uudelleen rauhanneuvottelut Marokon ja länsisaharalaisen vapautusliikkeen Polisarion välillä. Neuvotteluilla yritetään saada kestävä ratkaisu konfliktiin, joka sai alkunsa vuonna 1975 Marokon otettua laittomasti haltuunsa länsisaharalaisten asuttaman aavikkoalueen ja ajettua sen asukkaat pakolaisleireille. Neuvotteluja on käyty pienin keskeytyksin siitä lähtien, kun taistelut päättyivät vuonna 1991. Täysin jäissä rauhanneuvottelut ovat olleet lähes vuoden, kun Marokko vetäytyi YK:n suunnitelmasta pitää luvattu kansanäänestys Länsi-Saharan tulevaisuuden ratkaisemiseksi.

”Neuvottelujen tulee johtaa ratkaisuun, joka sisältää itsemääräämisoikeuden palauttamisen sahraweille”, sanoi Ross arabiankielisessä puheessaan, jonka hän piti sahrawien maanpaossa elävälle presidentille Mohamed Abdelazizille sekä ryhmälle ministereitä ja päälliköitä, jotka edustivat länsisaharalaisia nomadiheimoja.

Ross ei kertonut, milloin neuvottelut käynnistyvät tai oliko Marokon kuningas Mohamed VI suostunut ajatukseen itsemääräämisoikeuden nostamisesta mukaan keskusteluun. Ross ei myöskään määritellyt kansanäänestyksen ajankohtaa. Sahrawit kuitenkin tulkitsivat hänen vaatimuksensa sekä Marokon että Polisarion hyväksymästä poliittisesta ratkaisusta vahvaksi tueksi itselleen.

Marokolla ei ollut antaa asiaan välitöntä kommenttia. Maan hallituksen edustaja Khalid Naciri sanoi, että he vastaisivat tutkittuaan ensin tarkasti lähettilään lausuntoa. Marokko haluaa aloittaa neuvottelut uudelleen sillä ehdolla, että niissä keskitytään sen ehdotukseen sahrawien laajennetusta itsehallinnosta, ei kansanäänestykseen.

Suunnitelma kansanäänestyksestä on osoittautunut kompastuskiveksi, koska osapuolet eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, ketkä kaikki sisällytetään äänestysluetteloihin. Erimielisyyttä synnyttävät myös jatkuvat kiistat siitä, kellä on oikeus alueen luonnonvarojen – kuten fosfaatin, kalan ja öljyn – hyödyntämiseen. Marokko on sopinut yksipuolisesti kauppasopimuksia ulkomaisten yritysten ja tahojen, kuten Euroopan unionin, kanssa.

Christopher Ross nimitettiin YK:n Länsi-Saharan lähettilääksi tammikuussa, koska hänen edeltäjänsä Peter van Walsum oli suututtanut Polisarion kutsumalla sen itsenäisyysvaatimuksia epärealistisiksi.

Anu Harju