Suomen Rauhanpuolustajien jäsenlehti

Julkaisija:
Suomen Rauhanpuolustajat ry
Hämeentie 48, 00500 Helsinki |
Puhelin: (09) 774 43 10
Fax: (09) 773 23 28 | Sähköposti: pulut(at)kaapeli.fi

Ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Vastaava toimittaja: Teemu Matinpuro Toimituskunta:
Timo Forss, Anu Harju, Leona Kotilainen sekä vaihtuvia avustajia
Ulkoasu ja taitto:
Essi Rajamäki

Tilattuna: 14 € | vuosi
2 Pääkirjoitus
Teemu Matinpuro
  Rauhanmiljoona-vetoomus
3 Silta tulevaisuuteen
Juha Uski
4–5 Rauhantoimintaa
5 Kolumni
Markku Kangaspuro
6–7 Rauhantekijä Ilmo Suikkanen
Mirka Muukkonen
8–9 Rauhantekijä Marjaliisa Siira Timo Kalevi Forss
12 Turvaverkot alkavat pettää Anu Harju
13 Kadyrov kiristää otettaan Oksana Tshelysheva
14–15 Todistajana sotakentillä Oksana Tshelysheva
16–17 Kaikuja bunkkerista
18–19 Sortovaltioita maailman sydämessä
20 Tuntematon influenssavirus sai Meksikon paniikkiin
Sami Laaksonen
21 Palestiina
22 Iranin oikeus on sokea Anu Harju
23 Työpaikkojen rauhantoimikunta
24 Kulttuuri
25 Lukijoilta
26 Intia 30 sentillä päivässä Mikko Zenger
27 Pystykorva
28 PAX!
 

Silta tulevaisuuteen


Maailmankulkue rauhan ja väkivallattomuuden puolesta on historian ensimmäinen koko maailman läpi matkaava rauhankulkue, matka, joka huipentuu 2.10.2009–2.1.2010 tapahtuvaan kansainväliseen liikkellepanoon. Maailmankulkueen tarkoituksena on vaatia sotien lopettamista, ydinaseiden purkamista ja loppua kaikille väkivallan muodoille, niin ruumilliselle kuin myös taloudelliselle, rotuväkivallalle, uskonnolliselle, seksuaaliselle ja psykologiselle väkivallalle. Kulkueen järjestelyt etenevät vauhdilla kaikkialla maailmassa. Nyt on aika suomalaistenkin hypätä tähän junaan.

”Totta kai kannatan Maailmankulkuetta rauhan ja väkivallattomuuden puolesta. Mitä tärkeämpää tehtävää voisi olla kuin rauha?” vastasi Bolivian presidentti Evo Morales 14. toukokuuta 2009 kokouksessa Maailmankulkueen edustajien kanssa. Morales oli pettynyt vain kulkueen aikatauluun. Kulkueen kansainvälisen ryhmän oli määrä saapua La Paziin joulukuun 26. päivänä. ”Mitä te tänne joulunpyhinä tulette? Tulkaa muutama päivä aikaisemmin, niin tehdään jotain todella suurta!” lupasi Evo. Aikataulun mahdollista muuttamista alettiinkin välittömästi tutkia.

Evo Morales on kolmas latinalaisamerikkalaisista valtionpäähenkilöistä, jotka ovat ryhtyneet Maailmankulkueen aktiivisiksi kannattajiksi. Niin Boliviassa kuin Chilessä ja Argentiinassakin valtionhallinto on aktiivisesti mukana tämän maailmanlaajuisen kampanjan järjestämisessä.

Latinoiden aktiivisuus johtuu kulkueen alkuperästä. Maailmankulkue on kansainvälisen Humanistisen liikkeen ja liikkeen perustaman Maailma ilman sotia -järjestön aloite. Humanistinen liike – jota ei pidä sekoittaa pohjoisamerikkalaisperäiseen Humanistiliittoon – syntyi Argentiinassa ja Chilessä 1960-luvulla nuoren Mario ”Silo” Rodriguezin oppien pohjalta. Kulkueen järjestelyt ovatkin edenneet vahvimmin niissä maissa, missä liike tunnetaan parhaiten, eli espanjan- ja italiankielisessä maailmassa.

Toisaalta myös muita kansainvälisiä järjestöjä on liittynyt kulkueen vetäjiksi, ja osa aktiivisimmista löytyy sellaisista maista, joihin Humanistinen liike tai Maailma ilman sotia ei ole levittäytynyt. Näitä ovat esimerkiksi Japani, Korea ja Uusi-Seelanti, josta kulkue lähtee liikkeelle.

Suomessa ollaan perustamassa Maailma ilman sotia -järjestöä, ja Maailmankulkuetta järjestetään yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa – näistä yhtenä aktiivisimmista Rauhanpuolustajat. Unescon entinen pääsihteeri Federico Mayor Zaragoza vastikään perusteli osallistumistaan Maailmankulkueen järjestelyihin: ”Tahdon, että rauhasta tulee kaikkien pyrkimys eikä vain muutaman ihmisoikeuksista puhuvan tyypin...”

Nimenomaan tästä on kyse Maailmankulkueessa: kyse ei ole ”joidenkin” kulkueesta vaan maailmankulkueesta. Koko kansainvälinen aktivistiverkosto, joka mahdollistaa kulkueen, on vapaaehtoisista koottu. Kulkueen nettisivut on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle vapaaehtoisvoimin parin kuukauden kuluessa. Kyseessä on dynaaminen rauhanvoima, joka pyrkii saamaan äänensä kuuluville koko maailmassa, jotta ihmiskunta voisi yhdistää voimansa kaikkein tärkeimpien asioiden hoitamiseksi yhdessä.

Jos emme saa aikaan rauhaa ja lisääntyvää aseistariisuntaa, ei mistään muustakaan pyrkimyksestä tule mitään. Poliittiset virheet on myönnettävä virheiksi ja sotajoukot vedettävä takaisin alkuperämaihinsa. Ydinaseiden purkaminen ei ole pikku juttu maailmantalouden ja maailman turvallisuuden alueilla. Samalla kaikkien muiden aseiden – mukaan lukien avaruusteknologisten ja ilmatilan hallintaan liittyvien – kehittelyä on jarrutettava, ja koko kasvava aseteollisuus on lopulta käännettävä supistuvaksi taloudenalaksi. Tämän tärkeyttä eivät useimmat ihmiset riittävästi ymmärrä. Siksi tarvitaan kaikille ja kaikkialle kuuluvaa Maailmankulkuetta.

Ota allekirjoittaneen kautta yhteyttä järjestäjiin, sillä tässä kampanjassa jokainen voi tehdä jotain, missä tahansa onkin! Tarvitsemme apua kannattajien keräämisessä, sanaa levittämisessä, uusien aloitteiden kehittämisessä tapahtumien kasvavassa virrassa, väkivallattomuuskoulutuksessa, tapahtumien järjestämisessä, tiedottamisessa, tekstien käännöksisissä, videoiden tekemisessä jne. Ole yksi urheista ja auta meitä luomaan uusi väkivallaton globaali omatunto!

Juha Uski

juhauski@gmail.com


www.theworldmarch.org