[ Chomsky -arkiston etusivulle ]

Syyskuu 2001 

Hyökkäys Yhdysvaltoihin (11.9.2001)

Noam Chomsky

Terroristihyökkäykset Yhdysvaltoja vastaan olivat valtavia rikoksia. Ne eivät ehkä olleet mittakaavaltaan yhtä laajoja kuin monet muut terrori-iskut, kuten esimerkiksi Clintonin ohjusisku Sudaniin ilman mitään uskottavaa veruketta, jossa puolet maan lääketuotannosta tuhoutui jatuntematon määrä ihmisiä kuoli (kukaan ei tiedä kuinka moni, koska USA blokeerasi YK:n tutkimuksen asiasta, eikä ketään kiinnosta). Puhumattakaanpaljon suuremmista rikoksista, joita muistuu helposti mieleen.

Mutta epäilemättä tämä oli hirvittävä rikos. Kuten tavallista, pääasialliset uhrit olivat työtätekeviä ihmisiä: siivoojia, sihteereitä, palomiehiä, jne. On myös todennäköistä, että hyökkäys osoittautuu murskaavaksi iskuksi palestiinalaisia ja muita köyhiä ja sorrettuja ihmisiä vastaan. On todennäköistä, että se johtaa ankariin turvallisuustoimiin ja sillä on monia kielteisiä vaikutuksia kansalaisoikeuksiin ja USA:n sisäiseen vapauteen.

Nämä tapahtumat alleviivaavat dramaattisella tavalla Yhdysvaltojen "ohjuspuolustus"hankkeen typeryyttä. On koko ajan ollut itsestäänselvää -- ja strategiset analyytikot ovat huomauttaneet toistuvasti -- että jos joku kukaan aiheuttaa valtavaa vahinkoa Yhdysvalloille, hän tuskin käyttää ohjuksia, joilla hän takaisi välittömän tuhoutumisensa. On paljon helpompia keinoja, joita ei käytännössä voida estää mitenkään. Mutta on hyvin todennäköistä, että tämän päivän tapahtumia tullaan käyttämään lisäämään painetta ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämiseksi. "Ohjuspuolustus" on pelkkä veruke avaruuden militarisoinnille, ja neuvokkaalla suhdetoiminnalla naurettavimmatkin argumentit saattavat tehota pelokkaaseen väestöön.

Lyhyesti sanoen, terrori-isku oli kuin lahja USA:n kovan linjan oikeistolle, joka toivoo voivansa käytää väkivaltaa valtapiirinsä kontrolloimiseen. Erillinen huoli ovat USA:n välittömät vastatoimet, ja teot, joita ne ehkä vuorostaan provosoivat -- mahdollisesti lisää tamantapaisia hyökkäyksiä, tai jopa pahempia. Tulevaisuus näytää paljon pahaenteisemmältä nyt kuin ennen viimeisimpiä hirmutekoja.

Me voimme valita, miten reagoida. Me voimme ilmaista oikeutettua kauhua ja pyrkiä ymmärtämään, mikä johti näihin rikoksiin, mikä merkitsee, että meidän on yritettävä arvata niiden tekijöiden ajatuksia. Jos valitsemme tämän reaktion, meidän on mielestäni syytä kuunnella kokeneen Lähi-Idän -kirjeenvaihtajan Robert Fiskin sanoja, jonka tieto ja ymmärrys alueen asioista on vertaansa vailla. Fisk kuvailee sitä "pahuutta ja uskomatonta julmuutta, johon nöyryytetty kansa kykenee". Hän kirjoittaa, että "tämä ei ole demokratian sota terroria vastaan, toisin kuin maailmalle tullaan seuraavina päivinä uskottelemaan. Kysymys on myös amerikkalaisista ohjuksista, jotka iskeytyvät palestiinalaisten koteihin, amerikkalaisista sotilahelikoptereista, jotka ampuivat raketteja libanonilaiseen ambulanssiin vuonna 1996, amerikkalaisista ammuksista, joita satoi Qana-nimiseen kylään, USA:n israelilaisen liittolaisen kouluttamasta libanonilaisesta miliisijoukosta, jotka viiltelivät, raiskasivat ja murhasivat tiensä pakolaisleirien läpi". Ja monesta muusta vastaavasta tapauksesta. Jälleen kerran voimme valita: voimme joko yrittää ymmärtää tai kieltäytyä ymmärtämästä. Jälkimmäisessä tapauksessa lisäämme todennäköisyyttä, että tulevaisuus tuo mukanaan vielä pahempia katastrofeja.

Noam Chomsky

Käännös: Juhani Yli-Vakkuri

[ sivun alkuun ] [ Chomsky-arkiston etusivulle ]