Hämeentie 48
00500 Helsinki
Puh. (09) 7744 3110
pulut@rauhanpuolustajat.fi

Vuoden 2003 jutut:

Vuoden 2004 jutut:

Vuoden 2005 jutut:

Vuoden 2006 jutut:

Vuoden 2008 jutut:

Vuoden 2002 jutut:

Irak

Irakia uhkaavan sodan historiallisesta taustasta

Irak, Yhdysvallat ja joukkotuhoaseet

Salainen asiakirja osoittaa:
Bush suunnitteli hyökkäystä Irakiin jo ennen presidentiksi tuloaan

Ei on ei – toivottavasti myös vaalien jälkeen

USA valmistautuu hyökkäämään Irakin vastaantulosta huolimatta

Palestiina | Israel

". . .Emme aio enää osallistua siirtokunnista käytävään sotaan."

Amnesty vaatii Israelilta selvitystä joukkopidätyksistä

Muut

Väkivaltaiset videopelit opettavat lapsemme tappamaan kuin sotilaat

Terrorismin historia Iranissa

YK kuilun partaalla?

Tshetshenia - rauhan rajamailla

Menoa ja meininkiä rauhantyöhön

Rauhanpuolustajat uuden haasteen edessä

Menoa ja meininkiä rauhantyöhönSuomen Rauhanpuolustajat pohti alkusyksystä Tallinan-risteilyllä johtokunnan ja eri alueilla toimivien rauhanaktiivien voimin tulevaa toimintaa. Mennessä kuultiin mitä kaikkea oli jo tekeillä YK-viikkoa varten esimerkiksi Tampereella, Porissa, Raumalla, Vantaalla, Jyväskylässä, Joensuussa, Kotkassa ja Turussa. Nato ja militarismi, lähi-idän tilanne ja Suomen pitäminen puolueettomana olivat monen mielessä. Rauhantilaisuuksia, keskusteluja, kulkueita ja kulttuuria oli tulossa.

Ei Natolle!

Rauhanpuolustajat suuntautuu Nato-kyselyn tekemiseen vaaliehdokkaille. Piirit saattavat julkisuuteen oman alueensa ehdokkaiden vastaukset. Marraskuun paikkeilla ilmestyy Markku Kangaspuron toimittama Nato-kirja, jossa Suomi ja Nato -teemaa tarkastelevat eri tieteenalojen asiantuntijat.
Vilkkaan keskustelun perusteella päädyttiin pitämään aktiiviseminaari Tampereella loppuvuodesta. Tampereella olikin jo suunnitteilla kaksi keskustelua aiheista
terrorismi-valtioterrorismi ja Venäjä ja Suomi ja nämä teemat todettiin sopiviksi myös aktiiviseminaarille. Muitakin ideoita lenteli Nato-vastaisen toiminnan virittämiseksi. Aika näyttää, miten ne saavat tuulta siipiensä alle.

Sunnuntaiaamuna palattiin konkreettisiin suunnitelmiin ja keskusteltiin toiminnan edellytyksistä ja meneillään olevasta monitasoisesta ja -ulotteisesta rauhantyöstä.

Tietoa toiminnan tueksi

Palatessa Jouko Jokisalo esitteli yhdysvaltalaisen sosiologin Immanuel Wallersteinin vuonna 1998 kirjoittaman teoksen Utopistics, joka koskee 21. vuosisadan historiallisia vaihtoehtoja. Keskustelu jäi harmillisen lyhyeksi kireän aikataulun vuoksi.

Samassa tilaisuudessa Henri Onodera esitteli hyvin tuntemansa Länsi-Saharan tilanteen vaatimaa tukitoimintaa ja muistutti lainattavissa olevasta valokuvanäyttelystä. Tomi Kuhanen vuorostaan pohti Irakiin kohdistuvaa uhkaa ja siihen liittyviä tulkintoja ja ehtipö sanoa pari sanaa myös Palestiina-solidaarisuudesta. Päätettiin vastustaa eri tavoin uhkaavaa hyökkäystä Irakiin jo ennen kun se mahdollisesti tapahtuu.
Kaiken päätteeksi Markku Kangaspuro vielä arvioi Naton-vastaisen kampanjan mahdollisuuksia ja ongelmia, joista yksi kuuluu: miten rakennamme Nato-vastaista liikettä ilman että se kutistuu vain jonkin yhden liikkeen tai jonkin puolueen aloitteeksi ja miten siihen voidaan koota hyvinkin eri lähtökohdista lähteävät tahot.

Kaikki mukana olleet parikymmentä rauhanpuolustajaa osallistuivat keskusteluun, johon toi oman juonteensa myös Napolissa asuvan rauhanpuolustajan Tuula Haapiaisen puuttuminen puheeseen Italian rauhanliikkeen ja muiden kansalaisliikkeiden kokemuksen pohjalta. Niinpä hän onnistui kyseenalaistamaan tapamme järjestää toimintaa keskitetysti YK:n aseidenriisuntaviikolla, mikä ei ollut ollenkaan pahaksi, vaikka kaikki tiedämme, että Rauhanpuolustajat toimivat muulloinkin ja ettei aiheista ole pulaa.

Paljon kiinnostavaa kuultiin ja pohdittiin matkalla. Ja kymmenen vuotta tuli osanottajille lisää ikää - kun nauru kerran pidentää ikää - kuten oululaiset vitsailivat Helsingin satamaan saavuttaessa.

 

 

Myytävät tuotteet